Over

In 2014 ben ik ingewijd in een gemengde loge. Daarvoor had ik al een decennia-lange studiereis langs religies, mythologieën en verschillende soorten esoterie achter de rug. Vrijmetselarij was maar één van de vele onderwerpen.

Sinds 2001 heb ik een website waarop verschillende van mijn interesses samen komen. Het bevat artikelen en boek-, muziek- en filmbesprekingen en op alle vlakken heb ik een ruime interesse.

Toen ik me na mijn inwijding stortte op het onderwerp gemengde Vrijmetselarij, de geschiedenis, de ritualen, enzovoorts, besloot ik om twee nieuwe websites te maken, want de informatie over ‘niet “reguliere”‘ Vrijmetselarij is schaars en versnippert en dit was veel te specifiek voor mijn eigen website. Ik hoopte dat mensen die op zoek zijn naar informatie de websites zouden vinden en dat dit hen zou helpen een goede keuze te maken. Het bereik van beide websites is beperkt ondanks dat ze al jaren bestaan. Toch ben ik van mening dat het de beste bronnen van informatie zijn over het onderwerp. Niet perfect, maar wel het meeste informatie op één plek en dat was het doel.

Ik ben van mening dat het de beste manier is om de informatie zo onafhankelijk mogelijk te presenteren. Ik wil daarbij dus geen rekening houden met de verhoudingen tussen organisaties, loges en leden. Dat is ook de belangrijkste reden dat ik mijn naam niet vermeld. Ik wil voorkomen dat op een of andere manier de indruk wordt gewekt dat ik spreek namens mijn (Groot)loge. De websites zijn niet bedoeld om het beleid van welke loge of organisatie dan ook te beïnvloeden, daar zijn andere kanalen voor, maar ik wil me ook niet geremd voelen om bijvoorbeeld kritisch te zijn op ontwikkelingen.

Het leven kan soms vreemd lopen. Door mijn jarenlange studies heb ik een wereldbeeld gevormd waarin de Vrijmetselarij geen logische plaats inneemt. Dit geldt nog meer voor bepaalde soorten Vrijmetselarij. Dit “Traditionalisme” vind je enigszins terug op Esoterische Vrijmetselarij. Het gedachtegoed verdient in mijn optiek meer aandacht. Inderdaad, het is enorm rigide en in sommige opzichten erg radicaal. De hele discussie over Maçonnieke “regulariteit” komt in een heel ander licht te staan. Het ‘systeem’ is dwingend, beperkend, pessimistisch, maar (in mijn ogen) volstrekt logisch. Deze levensvisie volgend is Vrijmetselarij om verschillende redenen geen ‘optie’ en gemengde Vrijmetselarij al helemaal niet. Maar ik gun mezelf de ruimte om aan te tonen dat ik er naast zit!

Met een ander pad dat ik bewandel, is Vrijmetselarij juist weer wel een logische optie. Ik ben namelijk van mening dat er in de Maçonnieke symboliek overblijfselen te vinden zijn voor de voorchristelijke religie van Noordwest Europa. Uit dat onderzoek komt een reden dat ik toch lid ben geworden van een loge, een gemengde nog wel.

Op de verschillende sites geef ik weinig populaire of bekende benaderingswijzen van de Vrijmetselarij. Er zijn -zoals je kunt zien-, maar weinig “Traditionalistische” Vrijmetselaren (en zelfs niet zo veel ‘algemeen esoterische’ heb ik het idee). Ook zijn er weinig “heidense” Vrijmetselaren. Ik hoop dat het presenteren van informatie mensen aan het denken zet.

Het maakt me niet uit of je het met me eens bent. Niet alles wat je leest is trouwens noodzakelijk mijn mening. Iets scherp neerzetten om mensen aan het denken te zetten is ook een manier om dingen los te krijgen. Weet in elk geval dat ik een ruimdenkende persoon ben. Ook al ben je het niet met mee eens (of erger), van mij krijg je de ruimte om je eigen ideeën te hebben en ook om die gaandeweg aan te passen. Met ‘kant en klaar meningen’ kan ik niet veel. Ik stel het wel op prijs als mensen, net als ik, nadenken over zaken voor ze met een mening komen (of tot de conclusie komen dat ze ergens geen mening over hebben!)

3-5-7

Toen ik begon met de twee websites over gemengde Vrijmetselarij was dat op WordPress.com, een gratis ‘blog’, waarmee je automatisch onderdeel uitmaakt van een enorm netwerk ‘blogs’. Dat werkte redelijk totdat WordPress ging experimenteren met reclame en ik wel erg weinig invloed had op hoe de websites er uit zagen. Ik besloot om dan maar zelf websites te maken.

Als domeinnaam zocht ik iets dat zowel voor Nederlandstalige als Engelstalige Maçonnieke bezoekers herkenbaar zou zijn. Ga er maar aan staan! Uiteindelijk kwam ik op 3-5-7. Het is wel grappig hoe verschillend, maar toch Maçonniek, deze ‘trits’ is in het Nederlands en in het Engels!

“Hoeveel Vrijmetselaren vormen een loge?” Is waarschijnlijk de vraag waar een Nederlandse Vrijmetselaar aan moet denken. Een Amerikaan ziet Bijbelse verwijzingen en een Engelsman een “winding staircase”.

Ach, uiteindelijk is het ‘maar’ een domeinnaam.